✿¸.•❤••❤•بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •❤••❤•.¸✿

.............AhLAn WaSaHLaN............


..:::::::BERSABARLAH DUHAI HATI DALAM BERMUJAHADAH MELAWAN NAFSU:::::::..

Tuesday, May 31, 2011

Learn English =.=

assalamualaikum...=)



what is the important of English?Why should i learn it?Thus it give benefit to me?
ni la antara soalan yang aku akan tanya kat diri aku waktu sekolah rendah atau waktu aku tak da kesedaran untuk belajar bahasa inggeris ni...dan dari dalu aku tak pernah dapat A dalam UPSR dan PMR...kecuali dalam SPM...Itulah kali pertama BI aku A....alhamdulillah...

Sekarang...aku tahu betapa pentingnya BI dalam hidup aku..sama penting dengan bahasa2 lain..aku kena cekap BI supaya aku boleh ajar orang lain...sebabnya...aku akan masuk maktab bulan 6 ni dan major aku ialah BI...actually aku memang tak sangka yang aku bakal jadi cikgu BI..aku tak pernah terbayang pun.....aku memang nak jadi cikgu tapi.. BI tak pernah ada dalam list ...tapi itulah yang dipanggil takdir...jadi aku terima Qada' dan Qadar Allah ni dengan hati terbuka...mungkin inilah yang terbaik bagi aku...kadang2 apa yang kita rasa baik untuk kita sebenarnya tak baik dan apa yang kita rasa tak baik untuk kita adalah yang terbaik untuk kita..Jadi aku kena terima kenyataan yang aku bakal cikgu BI...


So...apa yang perlu aku buat...tak kan nak tercengang je kan??...mestilah aku kena improve BI aku...insyaAllah..aku akan buat yang terbaik..aku akan buktikan yang aku pun boleh terel BI macam orang lain...orang lain boleh..tak kan aku tak boleh...betul tak??


Dan bila aku fikir2 balik...bila kita terel BI ...ini juga satu bonus untuk kita sebagai umat islam...maksud aku...kita boleh gunakan kelebihan kita ini untuk berdakwah.....Berdasarkan pengalaman aku berkawan dengan orang yang bukan Melayu..diorang selalunya ber communicate dalam BI...so...aku berazam yang satu hari nanti bila aku dah terel BI aku akan gunakan untuk menyebarkan lagi dahwah Islam...insyaAllah..

Tapi tak bermaksud yang bahasa lain tak penting..Kita juga kena sentiasa belajar bahasa2 lain..sebagai contoh..bahasa arab..bila kita faham bahasa arab sudah tentu kita akan lebih khusyuk dalam solat dan faham isi al-Quran kan...jadi bahasa arab pun penting jugak....

Jom kita sama2 improve BI kita....aku ada sediakan link yang aku rasa amat membantu aku...so..korang boleh try tengok...





Monday, May 30, 2011

Aku nak kawin...!!

Assalamualaikum....=)

Aku nak kawin!!!hehe...korang nak kawin??..mestila korang pun cakap nak kan..tipula kalau korang kata tak nak..hehe...tapi bukan sekarang aku nak kawin...umur pun baru 19...tak matang lagi pun nak menempuh alam perkahwinan..dan aku ada dengar ceramah..ustaz tu kata kalau kita nak kawin..kita kena siapkan diri kita 20 tahun sebelum tu....maknanya..kena persiapkan diri kita waktu tu...



aku mencintaimu kerana agamamu..jika hilang agamamu..maka hilanglah cintaku kepadamu..

Ok..sebenarnya aku nak cakap tentang bakal pasangan kita dalam alam perkahwinan nanti...Ok...aku adalah perempuan so....sudah tentulah aku akan jadi seorang isteri kan...suami macam mana yang aku nak or korang nak...mesti mostly akan jawab yang beriman kan..yela..korang nak ke kawin dengan orang yang minum arak..kaki disco..bapak ayam..tak nak kan..mestilah nak seseorang yang boleh membimbing korang nanti...kalau korang salah  dia boleh tegur..yang buatkan korang lebih dekat kepada Allah...betul tak??


Ya Allah...jika aku jatuh cinta..cintakan aku kepada seorang yang melabuhkan cintanya kepada-Mu..
agar bertambah kekuatan untuk mencintai-Mu...amin...



Dan kalau aku suruh korang list atas kertas ciri2 pasangan hidup yang korang nak...mesti sehelai kertas tak cukup...mestinye....kalau tak caya cuba tulis...tapi setiap ciri2 tu tulis dalam sehelai kertas..faham tak?maksudnya.... ciri 1..dalam satu kertas..ciri kedua dalam kertas yang lain...tak ke maknanya korang tak menggunakan satu kertas..hehe...




 Itulah realitinya...kita sering memikirkan tentang ciri2 pasangan yang kita nak...dia mesti macam ni..mesti macam tu...sampai kita lupa yang kita pun akan jadi pasangan kepada seseorang...maksud aku...sebelum kita nak pikir tentang ciri2 pasangan yang kita nak..kita nak kena pastikan yang diri kita ada ciri2 2...



contoh..nak pasangan yang beriman....kita kena lah beriman dulu...macam Fatimah Sharha tulis kat buku beliau...kalau nak yang soleh..kena mensolehahkan diri dulu...dan ingatlah janji Allah...orang yang baik dengan orang yang baik...so...korang kena jadi baik untuk dapat yang baik...aku pun macam tu jugakla...nak yang baik..JOM kita sama2 jadi baik...'baik' dalam konteks aku ialah mematuhi segala suruhan Allah dan meninggalkan larangannya...kalau buat salah...cepat2 bertaubat...Allah tu maha Pengampun...jangan tangguh2..sebab kita tak tahu bila malaikat akan tarik nyawa kita....kita mestilah nak meninggal dalam keadaan yang baik kan..husnulkhatimah..





Kesimpulannya...*macam buat karangan pulak aku ni*....jadilah seorang yang baik untuk dapat pasangan yang baik...opss....sebelum nak tutup..aku nak ingatkan diri aku dan korang yang couple tu haram...bleh baca article bawah ni untuk tahu lebih lanjut....

Blaja tentang blog kat sini...


ha...kalau nak belajar apa2 tentang blog ...bukaka tutorial blog kat atas ni...memang amat membantu...


Sunday, May 29, 2011

i miss my friends...








assalamualaikum...=)

mm....hari ni aku rasa rindu pulak kat kawan2 yang kat matrik dulu...especially...ida..dhiya...dini....hanis...teha...n rmai g....nak tlis sume komfem tak habis...hehe..

so...aku ada lirik nasyid khas kat korang...nasyid ni kumpulan nasyid sekolah aku nyanyi...waktu kat agama kedah...hayatilah ye..walaupun tak da muzik..buat2 macam ada...hehe

Persahabatan ikatan mulia..
Disulami dengan kemanisan iman..
Berlandaskan sunnah rasul yang mulia...

Duhai teman...
Jagalah hatinya..
Usah kau lukakan jiwa nuraninya...
Semoga ikatan kekal selamanya...

Tika kau duka dia tetap disisimu...
Tika kau gembira dia tetap bersamamu...
Indahnnya hidup bersama teman sejati..
Semoga bahgia dunia akhirat...

Teman sejati pasti sukar dicari..
Teman ketawa sering bersua...
Teman setia tetap menanti..

Indahnya hidup bersama teman sejati..
Semoga bahgia dunia akhirat...



*Aku tak sure lirik nasyid tu...mungkin ada yang silap...hehe..yang penting..aku ikhlas nak tujukan nasyid ni kat korang ...

Thanks for being my friends....kenangan kita belajar kat matrik dulu takkan aku lupakan....Aku bersyukur dapat kawan2 yang baik macam korang...dan aku doakan agar kita semua akan berjaya mencapai cita2 kita samada di dunia dan di akhirat...InsyaAllah...

nie antara gambar2 kenangan aku dengan sahabat2 kat matrik...aku pilih sikit2 je la...lagipun ada jugak gambar sahabat2 yang aku tak ada....
aku dengan ida..
ida..kalau ada ida..adalah aku..kitorang selalu jalan due2...kalau aku jalan sorang2..satg ada la yang tanya..mana ida?..cita2 nak jadi lecture..dan memang sesuai jadi lecturer...kalau dia ajar aku..kalau aku kata tak paham..mesti dia akan ajar sampai paham..hehe...

hanis n dhiya
dhiya....seorang yang sangat pandai mengajar..memang paham kalau dhiya ajar...terel jugak dalam bi...band 4 Muet...ada sekali tu kena terang pasal produk dalam bi..fuhh....mantap!
hanis n aku
seorang yang sangat berbakat dalam edit2 nie...edit gambar ke...video ke..n pandai jugak buat banner...aku rasa nak suruh hanis tolong urut tangan aku sebab hanis memang pandai urut....hehe..

dini n aku
seorang yg sgt pendiam...tapi diam2 berisi...result gempak2...suka cerita kisah2 nabi ,sahabat2 or kisah teladan kat kwn...kalau tengah tak de kerja mesti dia akan cerita...dan aku suka dengar..hehe


aku n teha
my roomate...ade yg kata muke kitorang sama...tapi aku rse aku lagi tembm dari teha,..hehe..dan  ape yang buatkn aku teringt kat teha ialah...'ayam goreng'...


buat sahabat2 aku yang lain..smada waktu sekolah rendah ke...menengah ke...jangan terase lak...korang pun kawan dunia akhirat aku...cumanya kali ni saja2 aku nak tulis pasal kawan2 matrik...t insyaAllah..aku tulis sal korang eh....hehe...ukhuwah fillah abadan abada....^^

maassalamah waiilalliqa'...=)







Saturday, May 28, 2011

Perempuan diperguna??


Assalamualaikum…=)

Perempuan diperguna…??
Perempuan diperguna??Betul ke??Ok..jom kita jelajah kenapa aku cakap macam tu…

First..
Banyak sangat iklan2 yang menggunakan wanita sebagai model walaupun tak ada kaitan langsung pun perempuan dengan iklan tu…ha,paham tak?ok..aku bagi contoh yang senang…iklan cat.(bukan kucing…miow..miow..)…Ada sekali tu aku jalan ikut highway utara selatan.Ada satu iklan cat ni yang tak perlulah aku bagi tahu jenama iklan tu *kena saman sapa nak tanggung..=.=’’’…dia punya iklan tu memaparkan badan wanita tanpa kepala..ha!!hantu ke??huhu…bukan..gambar wanita tu kalau tak silap aku baju dia warna ape ntah..aku dah lupa tapi memang tak tunjuk kepala…tunjuk sampai leher dia je….


       helllloooooooooooo!!!ape kejadahnya bubuh gambar badan perempuan kat iklan cat..may be orang yang keluarkan idea  iklan ni nak tunjuk yang colour cat tu lawa macam baju perempuan tu…positif thinking la gamaknya aku ni….tapi…kenapa mesti gambar badan perempuan…ada banyak lagi idea lain yang boleh guna..buatla gambar rumah ke…or anything la..asalkan bukan gambar  badan perempuan…dan papan iklan tu bukannye kecik…besar kowt…ala iklan2 kat highway kan besar2 belaka…aku sebagai perempuan pun malu bila tengok iklan tu...rasa macam nak letak muka aku ni dalam baju..ni aku bagi contoh iklan cat..ada banyak lagi iklan kat media massa tu yang mempergunakan perempuan...so..ini la  first sebab kenapa aku kata perempuan diperguna!!!wahai kaum hawa…sedar tak kita diperguna…

Ok..the second reason is…cewah…speaking~~…tu la pemikiran yang tak sihat bagi SESETENGAH manusia....speaking sikit kata  nak menunjuk2 la…ape la…macam mana nak maju kalau macam nie…ish2...aku tujukan kat diri aku…eh2…dah lari topic…

Sebab kedua…

Adanya perempuan2 kat Grand Prix…maksud aku…ala,yang lumba2 motorsikal,F1 n len2..tp aku focuskn kat motor gp...kan ada perempuan yang duk pegang payung…setiap penunggang motorsikal ada seorang perempuan yang akan payung kan dia(yang nie aku tak sure betul ke tak setiap sorang ada satu perempuan tolong payungkan)...sampai sekarang aku masih tak paham ..kenapa nak kena payungkan....boleh korang pahamkan aku??kenapa??dan apa lagi eh tugas gadis litar ni..yang aku tahu yang ni ja...tugas lain??




Ada orang kata tak guna kalau cakap tapi tak da jalan penyelesaian…ok..aku bagi  jalan penyelesaian…tak perlu la ada perempuan yang duk payung2 penunggang motorsikal sebelum nak lumba tu..banyak lagi kerja diorang boleh buat..kemas2 khemah ke..siapkan air bagi tetamu minum ke….then..baju tu kalau boleh…bukan kalau boleh..tapi kena boleh..wajib..…pakaila baju yang menutup aurat bagi muslim…dan yang non-muslim..longgar2la sikit..tak perlulah nak memaparkan dan menonjolkan susuk badan yang memang dah lawa tu…tunjuk kat suami sudah ye..lagipun..sekarang ni panas…pakai dedah2 ni..boleh kena cancer kulit…bahaya tu...aku tujukan kat pereka baju tu la…soooooo….this is the second reason why I’m saying that women is  ‘diperguna’(bhasa inggeris dia apa…lupa plak aku..hehe)


gadis litar stail malaysia...eh..nie kira ok la banding luar negara yang ada yang pakai bikini je...tapi macam mana pun tetap tak tutp aurat...


errrr......ada belah2gitu...


The next reason is..i’m tired of writing..haha….ada banyak lagi sebab nya tapi apa kata korang yang tolong nyatakan…kenapa aku cakap perempuan diperguna..sama2lah kita asah otak…fikirkan…lagipun aku tahu korang punya otak lagi bergeliga dari aku…korang lagi banyak reason dari aku.. Cuma korang malas nak taip kan…btul x…hehe..so…sampai disini je la kali ni kita ketemu ya…lain masa dan waktu kita jumpa lagi yang buk…hehe..

Maassalamah wailalliqa…=)

Wednesday, May 25, 2011

ADIK2.. =)



nie la gelang yang aku bagi kat adik2 ak...waktu ni kitorang pegi zoo taiping....bestnye kalo jadi adik kan..kak rajin beli hadiah ...lagi2 kalo dapat kak macam aku...hehe..perasan =.=,..tapi memang betul pon,kalo adik aku dapat markah tinggi ke...ape ke...aku belikan hadiah...waktu aku dulu..mana ada orang belikah...sebab aku mana ada kakak..aku lah kakak...hehe..

so..kali ni aku nak cakap tentang adik beradik..sekarang ni,dah dua orang adik aku masuk asrama..jadinya..tinggal aku,syafiqah,n yang paling kecik nabilah.so,rumah aku makin sunyila...tp naseb ada nabila yang 4 tahun nie..penyeri rumah dengan celoteh die tu..''=)...smpai tak larat layan...hehe

orang kata bila berjauhan baru rasa rindu..macam ayat orng bercinta plak..hehe..tapi tu lah yang aku rasa bila adik2 aku masuk asrama..rindu nak bergaduh dengan diorang...rindu nak buat bising sama2..rindu nak kemas rumah sama2..rindula..hehe...

so..lepas nie aku akan cuba hargai masa yang aku ada dengan adik2 aku sebaiknya...insyaAllah..sebab lepas nie aku nak masuk ipg plak dan tinggal kat hostel....

tapi kan...aku pelikla..ada dalam kalangan kengkawan aku yang jarang bersembang dengan adik beradik.ada yang kata boleh kira berapa patah perkataan.ada yang kata dah lama tak sembang...aku mula2 memang tak percaya sebab kalo adik beradik aku.. duduk sekali memang tak boleh lawan...pok pek pok pek..hehe(almaklumla semua perempuan)..so,aku sangat bersyukur sebab dapat adik-beradik yang sporting..yang ada bersama dengan aku waktu senang dan susah...


To all my sis...akak sayang korang...hehe..




Friday, May 20, 2011

SIHIR

Rancangan : Tanyalah Ustaz
Penceramah : Ustaz Abu Hassan bin al-Hafiz
Tarikh : 5/1/2010
Hari : Rabu

-Waktu zaman nabi Sulaiman,ada yang mengamalkan sihir sedangkan nabi Sulaiman tak amalkan.Syaitanlah yang mengajar manusia.
-Sihir adalah ilmu yang berasaskan syaitan.
-Sihir adalah dosa kedua terbesar daripada syirik
-Ilmu yang menggunakan bantuan @ kuasa makhluk halus

Surah Jin..Ayat 6
sebahagian manusia meminta bantuan daripada jin menyebabkan jin2 kafir bongkak
jin2 islam protes-bila ada manusia minta bantuan,jin kafir bongkak

-Santau..yg dibuat dari makanan dan minuman..
::berlaku benda pelik-muntah darah tapi tak sakit

-Kata Ulama'
>>Barangsiapa yang membaca,mangamalkan  5 ayat pertama Surah al-Baqarah  ,  disambung dengan ayat 255 surah yang sama(ayat Qursi)  ,  dan seterusnya 3 ayat terakhir surah yang sama..baca setiap menjelang malam,lepas magrib..
>>Kalau sihir dihantar kepada kita malam tu,sihir itu akan hilang @ patah balik dan ajal tak akan datang mengejut

-Kenapa zaman sekarang ni yang moden ada lagi sihir?
::sebab dunia je maju,keadaan je maju...tetapi manusia tetap mundur

DIDIK ANAK

Rancangan : Tanyalah ustaz
Tajuk : Didik anak
Penceramah : Ustaz Fauzi Mustaffa
Tarikh : 2/1/2010
Hari : Sabtu

-Ibu bapa yang mencorakkan anak2
-Harta anak ialah harta milik ibu dan ayah
-Dilarang mengambil harta anak untuk dibuat korban
-Anak yg tidur adalah anak yang paling rapat dengan kita
  • mata trkelip2-cuma xcakap
  • berbisik masa dia tidur masuk ke akal
  • baca doa kat ubun anak2
-Doakn yang baik2 kat anak
-Ibu bapa yang mengabaikan didikan yang benar kepada anak2 adalah berdosa besar walaupun telah meninggal dunia dia tetep berdosa
 -Didik anak angkat seperti anak sendiri
  • contoh: Rasulullah mendidik beliau sehingga beliau menjadi orang yang hebat
-Allah S.W.T bagi anak angkat nak bagi pahala
-Didik dengan didikan islam kepada anak2 dari dalam perut lagi dengan mendengar azan,zikrullah dan bacaan al-Quran
-Kadang2 ibu bapa ambil remeh tentang solat
  • Suruhlah anak2 kamu sembahyang ketika berumur 7 tahun sebelum tu dia sudah tahu ambil wudu',solat berapa waktu
  • Pukul anak2 kamu yang tidak sembahyang ketika berumur 10 tahun
  • Kalau dah akil baligh lagi wajib suruh kerana jika tidak anak berdosa,ibu bapa pun berdosa
*Bisikan syaitan
=1 ekor syaitan memang duk dekat hati
=suka berbisik2 dekat hati manusia
=yang berlawanan dengan Al-Quran dan as-Sunnah

Monday, May 9, 2011

KMPP

KMPP...or nama penuhnya..Kolej Matrikulasi Pulau Pinang.nie la tEmpat aku melanjutkan pelajaran lepas habis spm...kali ni aku nak tunjuk tempat2 yang banyak bagi aku kenangan kat KMPP ni...



Bilik Tutoran 19
ni antara bilik tutor praktikum aku..rasa ak..sem 1 n 2...mesti salah satu subjek akan duk kat bilik tutor ni...agaknye memang dah dijodohkan praktikum kitorangg dengan bilik tutor nie..hehe


ni pulak antaara dewn kuliah waktu kat KMPP...ada banyak kuliah..Kuliah 1 dan 2...untuk student Fizik..sebab diorg ramai watutu batch kitorang...memandangkan kuliah 1 n 2 besar..so,kuliah nie khas untk diorg...

untuk plajar hayat dan akaun...Kuliah 3,4,5 n 6....

ha,ak suke gamba nie..sebab bentuk hiasan dia lawa..perasan tak...bentuk love...kalau jalan dari tepi  tak perasan..tapi bila naik ikut tangga.. nak ke Makmal kompter bru nmpak...dan gamba nie ak ambil  lepas hujan...tu yang lagi terserlah bentuk love die...



yang ni..gambar jalan tepi blog aku...kalau nak pergi kuliah ke..nk pergi kafe ke..lalu jalan nie..and then belok kiri...hehe



tasik ni la tempat kebanyakan orang release tension...petang2 jalan or joging keliling tasik...duduk kat pondok tengah2 tu ke...bagi ikan makan...tapi waktu amik gambar nie tersesat pluak benda yang menyakitkn mata aku tengok...macamana la diorg boleh masuk...aiseh..



nampak tak yang bumbung putih tu...yang tu la org panggil cendawan...hehe....ada orang pggil 'cndwn mksiat'..sebab kat sini banyak couple duk dating...n aku nak bagi nasihat sikit...jangan brdua2 an dengan orang yang bkn mahram..nanti ada org ketiga..'syaitan'...

setakat nie dulu ak crita tntg KMPP...lain masa...lain hari..aku crita lain k..

Maassalamah wailalliqa...=)














MEMORI...

Assalamualaikum....=)

Minggu Evolusi Minda Optimis Remaja Islam..or sgkatnnye MEMORI...knpe ak nk post tntg nie?sbb ak nk kngsi pglmn ak waktu mggu nie...ap aktivi2..n ak nk jdkn sbgai knagn yg ak xkn lpekan...sbb klo nnty mkin tue..ak msti dh lpe...so,klo ak tlis kat blog..bleh ak ak bce..btul x?

so...nk cte ape mle2...ok..

First...dlm prgrm MEMORI  nie ak jd Exco Publisiti dn Penerbitan untk muslimah...fuh,wak2 mle2 dpt jwtan nie...trkjut bruk jgk la..yela frst time kowt..lgpown klo kat KMPP ak nie bwah Lajnh Dakwah..mmg berbza la..
so..mle2 ak nk tolak je...tp lpas dnsht oleh bbrpa kwn2 n senior2...diorg nsht cmnie...'Ambilla pluang nie,bkn semua org dpt...klo sblum nie xprnh,nie la msa untk ambil pglmn...'lpas ak fikir pnye fkir...last2 ak pown trima jwtn nie...

mm...nnty ak smbg crita lg k...to be continue...

BunGA, buNga, dan BUNga

 Assalamualaikum...=)

Bunga...bunga..and bunga...nie la gmbar yang auk selalu ambil kalau aku pegang kamera...dulu aku tak la suke bnugga sangat...tapi cmmane ntah ak bleh mnat dgn sndrinya...may be sbb mmg smula jadi prmpuan  ske kat bunga kowt..

tp gamba yg ak amik xla lwa sgt..sbb ak msih lg blaja nk improve ak pnye skill jd photographer..hehe..actually,ak jeles tgk org yg pndai amik gmba nie..mksd ak shot2 die mnarik..n swktu dgnnye...ha,dh kluar tpik...

so..mai tgk gmba bnge yg ak amik...

bunga..

yg nie ak xtaw nma bnga ap...tp mmg cntik..unik...nie la frst  time ak tgk bnge nie..subhanallah... 
bunga lagi
ha,yg nie of coz korg taw nie bnge ros kan...tp bnga nie hmpir2 nk layu....

bunga ros lagi
yg nie ak men2 focus...tkn btg sne..btg sni....jdla gamba nie...hehe

gamba bunga lagi??
for this,ak xtaw jgk nme bnge ape...hehe..nnti la ak try tnye Mak Teh ak ...beliau yg tanam..insyaAllah...

bunga ros lagi...



ha,2la antra gmbar bnge yg ak gmbik...byk lg sbnrnye..tp ak tkut tgk byk2 stg..ad yg muntah...hehe

Maassalamah wailalliqa..=)


Sunday, May 8, 2011

KIAS CINTA..

Assalamualaikum...=)

'Kias Cinta'...oleh Suhaimi....ak ske dgr lgu nie...tp ap kte kita hyati ap yg cbe die nk smpaikan...slmt mghayati..~~


seandainya dunia tiada warna
tetap kan ku kagumi
indah maya alam ciptaanNya
kudratNya ku agungi

namun jalin warna zahirlah sang pelangi
menyisih mendung menambat seri
terbias semua cahaya
nyata ilham di alam mimpi
betapa ku syukuri nikmatNya
ku pasti

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tika dalam gelita
atau sepi kembara
dihadirkan rasa cinta
sisih segala duka
anugerah dariNya

hanyalah cintaNya yang amat ku harapkan
tiada lain yang jadi rayuan
namun Dia Maha Mengerti
tak mampu insan bersendiri
menempuh dugaan yang menguji
naluri

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tak akan ku persia
limpah rahmat yang Esa
bagaikan jalinan warna
yang menyulam cahaya
biasan kasihNya

moga tak diuji asyik cinta duniawi
mengharap teduh redha Ilahi
kerna segala kurnia
hadirnya hanyalah pinjaman
sungguh ku syukuri kesempatan
bahagia


ah,cne..bst x lgu die..dh hyati...rasanya tak perlu pnulis nak ulas...(sbnrnye malas)hehe...

Maassalamah wailalliqa'.....=)

PeNgoRbaNan IBU

Assalamualaikum...=)

mmndgkn hri nie mrupakn hri ibu...ak nk tlis skit mgnai IBU..
IBU..MAK...UMMI...itu semua antra pggiln kita kpda ibu kita..klo ak..ak pggil IBU...

kat sni ak nk mgingtkn dri ak dn org len tntg pgrbanan seorg yg brglar ibu...n jsa ibu yg sluas laut sdh tntu ak xdpt snaraikn ksmuanya...

'selamat hari ibu'
1..ibu yg mngandgkn kita slma 9 blan...

mgkin ayt nie biase korg dgr..tp ak rase xslh klo kita slg mmpringati kan...cbe korg bygkn mak kita duk bwak kitayg dlm pryt 2 ke hulu ke hlir..p toilet..p shpping...xbrat ke??..n ak pnh dgr crmh..klo nk bygkn mcm mne keadaan ibu mgndgkn kita...brat mcm mne..korg ikat 3 btu bta..ltak kat prut..pas2 bwak la kemana pown korg pg...n ak jmin korg xkn mmpu nk bwat 2...trmsukla ak..

n wk2 mgndgkn kita nie la mcm2 yg mk kita alami..org lme2 kte...alh wak2 mngndung(klo xslp ak la)...wk2 nie la ad mk kita yg duk muntah2...loya tekak...xsdp bdn n len2...n ble kita xsht..of coz..kita rsa xslesa..cnth la wk2 kita dmm..nk bwat nie xbley 2 xbley ...org kta xde mood..mcm 2la..ibu kita ..ble mle2 mgndg 2 trpksa almi alhn nie..n ad yg brlnjutan  smpai mlhirkn kita...bleh byg mcm mna keadaan mk kita wk2 2..n  diorg xprnh pown mgluh....ttp truskn rutin hrian mcm biase...

skrg mak ak sdg mngdngkn adik ak...insyAllah lhir bln 6 nie...ap yg ak bley nmpak...mk ak byk sgt brkorban...mk ak seorg nurse..keje byk...n skrg nie..urt kaki mak ak smpai tmbul..kira mmg xmcm biase la keadaan kki mak ak....lpas2 lguh2 kaki,badn...kdg2 pnt yg tramat..dlu wk2 kcik2 ak xnmpak bnde nie..tp ble ak dh besr..ak tgk mak ak duk mgndgkn adik ak..bru ak taw mcm mna sushnye..n ak ykin korg pown dpt tgk sndri pgrbnn mak korg kan..

then,ble mgndgkn kita...mk kita kna bli bju2 bru sesuai dgn saiz bdn yg smkin mmbsar...xkn nk bli shelai je..nk pkai spnjg mngdg 2??..of coz x..mstilh kna bli byk la jgk...n sume nie kna ad duit...duit 2 plak bkn sng2 je bleh dpt..len la klo mak kite kje cop duit...ha,kn 2 pown pgrbnn jgk cmnye dr sgi duit...

so,sbgai pntupnye..ak nk igtkn dri ak n korg..spaya ingt n knglah jsa dn pgrbnn ibu kita..ak hnya lrat nk ulas tntg pgrbnn ktika ibu mngndg..yg len2 xulas sbbnye klo ak ulas..kmfem xkn hbes..bak kte org.. jsa ibu itu xternilai..xbley dibilg..smpai disini shja prtemuan kita..

Maassalamah wailalliqa'....=)

aKu DaN bLOG







Assalamualaikum..=)

k..kli nie ak nk ckp skit tntg dri ak yg  dh mla berjnak2 dgn blog nie...mm..sjk bla timbul mnat??sjak ak tgk org bwat blog..hehe..yela...klo ak bkk intrnt,..cri infrmation pape..stg ad la terslit blog2 nie..so..ak yg dlu nye xtahu mnahu lgsg..mlelah trtnye-tnye..mcm mne diorg bwat blog..apekebnde blog nie..(nie wk2 zmn 'zero' tntg blog)

so...lpas 2...dgn smgt juang yg tggi..ak pown tkn sne tkn sni..eh,tgk2 ak dh bwat blog..tp wk2 2..ak xtw pown nk buh ap kt blog..nk tlis entry cne...nk cmnt  ke pe ke...kranye xtaw ape la..smkin ak tue..huk2..ak pown blaja la dgn sndrinye...

skrg nie..ak msh bleh diktgrikn sebgai sbuah ngra yg sdg mmbgun..adla skit pmbgunan dlm blog ak.(knon nk sdpkn hty..)...wlupown xla smju blog2 yg len...tp xpe...ak akn blaja untk memntpkn blog ak...wlaupown tinggi bak gng evrst..akn ku dki gne kaki..hehe

bg ak...ak nk tlis blog nie skdr untk brkgsi pndpt,pglmn or yg swktu dgnnye dgn org len...sbb.. ak pown..ske bce blog org jgk..hehe..ble bce pglmn hdp or ksh2 kt blog 2..at least ak bleh ambil bnde2 yg ptut..so,ak rse ak pown nk kngsi pglmn or anything yg ak ad dgn org len jgk...just for sharing..~~

ok..smpai sini je la ak nk tlis..nie pown nk mgisi kksgn wak2 sbb mte ak xley lelp..hehe..k..

Maassalamah wailalilqa'...=)




Friday, May 6, 2011

SELAMAT HARI IBU

SELAMAT HARI IBU....!!!!

Ucpn bwat ibu:::
 
Salam..ibu...trima ksih sbb lhirkan akk kat dunia nie..tnpa ibu..xdela akk..
Ibu..maafkn akk andai prnh trksr bhse atau mnykitkan hty ibu..
akk xbermksd nk bwat mcm 2..tp akk insn biasa yg xlpas dr kslhn..ibu..maafkn akk..
 
Ibu...
kdg2 akk mlu nk kte face to face kat ibu..yg akk btul2 syg kat ibu..
Ibu..ibu pown insn biasa...tp knape akk xnmpak ibu mngis..klo akk terksr bhase..knpe ibu xmrjuk klo kdg2 ak trlps ckp..knpe ibu??
kdg2 akk trlalu mgharpkn ksmpurnaan kat ibu...tp
ibu pown insn biasa...ad hty dn prsaan..
 
Ibu...
akk trlalu mngasihi ibu..akk xbley bygkn klo hdup akk tnpa ibu...msti akk akn rse ksnyuian..
tp akk thu..stiap manusia akn kmbali kepda pnciptaNya...
n akk slalu doakn ibu agr dpnjgkn umo...spaya ibu dpt tgk akk berjya dlm hdup..
akk nk ibu bgge sbb lhirkan ank mcm akk..
 
Ibu...
akk slalu brdoa yg kita akn hdup bhagia dgn family2 kita..
bkn shja kat dunia..
tp jgak kat akhirat..
n itulah yg pling bermkna..hidup slma2nya..
bersama2 kluarga kita..
 
Ibu..
trima ksih ats segalanya..
Akk akn cbe sdye upaya untk mnjadi ank yg solehah..
i'm always love u IBU...

SELAMAT HARI IBU...


 





Blaja tentang blog kat sini..=)