✿¸.•❤••❤•بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •❤••❤•.¸✿

.............AhLAn WaSaHLaN............


..:::::::BERSABARLAH DUHAI HATI DALAM BERMUJAHADAH MELAWAN NAFSU:::::::..

Thursday, May 30, 2013

Kelantan 1


Alhamdulillah dengan nikmat iman dan Islam.Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Alhamdulillah.Baru selesai program Daurah Kitab bersama Shikh Rohimuddin dan Jaulah di Kelantan.

Memandangkan sifat malas agak menebal dalam diri..jadi biarlah gambar yang berbicara.InsyaAllah, untuk pos yang lain , aku akan kongsikan pengalaman dan ilmu yang aku dapat.InsyaAllah.=)


DAURAH
Tak lengkap kalau g Kelantan tak jumpa Tok Guru, ulamak tercinta ..=)



TOK GURU MELAMBAI KAT MUSLIMAT





MAKAN-MAKAN




Bagi Daurah dan jaulah nie terbuka kepada student IPGKTB yang free..jadi lain kali bolehla join sekali   na..=)








Thursday, May 23, 2013

Kematian adalah syarat bertemu CINTA


Alhamdulillah atas nikmat dan Islam
.
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.
Alhamdulillah.slesai exam.Tawakkal.
Bunga Ros ateh tanam.Sampai masa bunga ni akan layu dan jatuh ke bumi.

Al-fatihah
8.15 pm.20Mei2013.

Received a called from my mother.
'Akak, ateh dah meninggal'.

Air mata mengalir.Tergamam.Esok akak ada exam ibu,akak tak dapat nak ikut balik Melaka.
T.T

Flashback.

5.30pm .20Mei 2013.
Sembang dengan Kak Yana.Ateh cerita tentang moyang yang dah  meninggal.Ateh tak mau makan.
Message  : Kak Yana jangan sedih2.nanti lepas habeh exam Syamila balik kampung jaga ateh .Kita sama2 jaga ateh macam ateh jaga kita kecik2 dlu na.Kak yana kena kuat.Sakit tu penghapus dosa.Allah sayang ateh sebab tu bagi ateh sakit.

Allah.Allah.Allah.Sungguh Allah lagi sayang pada ateh.tak kesampaian niat nak jaga ateh.Tapi bersyukur sebab sempat balik Melaka.mintak maaf kat ateh,cium pipi ateh seminggu sebelum ateh meninggal.
Ibu : Alhamdulillah..ateh sempat peluk anak2..peluk Mak Long..ateh peluk mak long cakap sakit..ateh cakap.. Allah..Allah..dan mengucap sebelum meninngal.Ateh pergi dengan mudah.Allah..
Alhamdulillah.

Semoga kita diakhiri dengan kesudahan yang baik.ameen.

Sungguh.Bukan senang nak hadapi n tempuhi rasa kehilangan. Ateh dah macam ibu kedua yang sangat rapat. Kecik2 dulu ateh yang jaga.Balik raya je ateh akan masak lontong,buat kueh raya sedap2, sebab sedara mara nak balik.

Aku. Siang2 depan orang boleh lagi sembunyi perasaan , tpi bila sorang2 perasaan sedih tu datang.Malam menangis teringat ateh.Allah.Allah.Rindu.

Alhamdulillah dilahirkan dalam Islam. Rasa kuat bila ingat Allah. Allah.Allah.
Sesungguhnya yang hidup itu pasti akan mati.Kita pown sama.bakal menyusul.

Terima kasih kepada sahabat2,kak2 yang memberi kata2 semangat untuk aku trus kuat n fokus untuk exam baru2 nie.Shukran.

Hikmah pemergian ateh,aku rasa aku perlu lebih menghargai ibu dan ayah aku ..more n more n more dari dulu. Ayah n ibu pown makin lama makin tua.Seblum ayah n ibu pergi, ak harap aku dapat jadi anak yg terbek... balas jasa ayah n ibu.

Semoga Allah beri ketabahan n kekuatan.Semoga Allah gantikan yang pergi dengan sesuatu yang lebih baik.

AL-FATIHAH untuk ateh.
Semoga ateh ditempatkan bersama2 dengan orang yang beriman.Ameen.

Blaja tentang blog kat sini..=)